Млади кулинари издирват уникалните рецепти на България

Демонстрациите са част от проекта „Жива кулинарна традиция” и ще обиколят  6 града у нас

Традиционни и уникални, регионални ястия ще оживеят по време на кулинарни представяния в различни краища на страна. Кулинарните демонстрации са част от програмата „Младежта в действие” 2011, а празникът ще обиколи 6 града в България.

6 кътчета на нашата страна с много бъдещи ресторантьори, хотелиери и готвачи ще се включат в проекта „Жива кулинарна традиция”, ръководен от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7, А.Р.И.З.-7, която е организатор на единствения и уникален по рода си кулинарен фестивал у нас – „Пъстра трапеза на гости на моя град”.

Програмата, която е част от „Младежта в действие” на Европейската комисия, премина през градовете Видин, Враца, Гоце Делчев, Поморие, Сливен, и Сопот.

От края на месец януари до края на месец февруари 2012 година във всички градове-участници ще се проведат кулинарни демонстрации на бъдещите шеф готвачи на България. Те ще приготвят по 10 различни ястия, предварително избрани от 50 други уникални регионални рецепти. Младежките инициативни групи ще могат да покажат талант и въображение, както и вкуса си към запазване на традициите в българската кулинария.

Проекта има за цел да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет , талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие. Творчеството и професионализма на младежите ще бъде оценен от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици.

Развитие и затвърждаване на интереса на младите готвачи към кулинарните богатства на България, като издирват, съхраняват, разпространяват и развиват националните традиции и кулинарното наследство на страната ни, ще е добро следствие от този проект.

Календарът на младежката програма включва следната програма:

Град Поморие, 27-ми Януари 2012г.                                 Град Сопот, 10-ти Февруари 2012г.

Град Видин, 15-ти Февруари 2012г.                                    Град Враца, 17-ти Февруари 2012г.

Град Сливен, 24-ти Февруари 2012г,                                  Град Гоце Делчев, 29-ти Февруари 2012 г.

 

“Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание/вестник/брошура/ не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.”

 

 

 

                                               

 

 

 

 

Вашият коментар