България стана регионален център на ЮНЕСКО за Европа

В София беше откри първият институт за нематериално културно наследство на Стария континент.

 

България стана шестата страна в света и първата в Европа, в която Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) открива свой регионален център. Такива центрове има още в Перу, Китай, Алжир, Япония и Южна Корея.

Институтът, който ще се помещава в сградата на Музея на социалистическото изкуство в София, ще има за цел да работи за опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство, спазвайки тематичната 40-годишна Конвенция на ЮНЕСКО, която бе приета в новия си вариант през 2003.

Нематериалното културно наследство включва традициите, обичаите, духовността и културния облик на всеки един народ, натрупани през вековете, като два наши културни артефакта – Бистришките баби и нестинарството, са в списъка на световното културно наследство.

Специално за събитието у нас пристигна генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, която заедно с външния министър Николай Младенов, председателя на парламента Цецка Цачева и на БАН академик Никола Съботинов, представиха пред посланици, гости и журналисти проектите на центъра.

„Един народ, една общност, която не познава себе си, не знае своята идентичност, е не просто бедна духовна, тя много по-склонна да проявява екстремизъм, да участва в някакви конфликти, някаква враждебност. Познанието дава на хората стабилност и увереност в себе си”, заяви при откриването на центъра Бокова. „Значението на нематериалното културно наследство напоследък става все по-голямо. Виждаме, че в глобализиращия се свят въпросът за идентичността на народите, на отделните общности. Натискът, който всъщност изпитват всички от униформизация на културата е много голям.”

 

 

400 000 лева е годишният бюджет на центъра

400 хиляди лева е годишният бюджет, с който ще разполага Регионалният център на ЮНЕСКО, за да напише и приеме програма за опазването и популяризирането на културните ценности. С тези пари ще трябва да се изпълнява и рекламна стратегия, която да даде представа на света за нещата, с които можем да се гордеем, каза пред журналисти министър Рашидов.

Той не можа да даде категоричен отговор на въпроса дали българското правителство се ангажира да осигури финансирането на центъра, малко след като председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви това пред медиите. Според министър Рашидов парите ще дойдат от членски внос на страните-членки, и от допълнително финансиране.

Справка на А.Р.И.З. – 7 показа, че практиката е осигуряването на средства за подобни центрове да се осигурява от регионалните правителства, като задача на ЮНЕСКО е да ги подпомага в преговорите им с местните власти, неправителствени организации и фондации и компании от частния сектор, които биха могли да подпомогнат финансово инициативата.

Председател на центъра ще е Диана Данаилова, директор на Дирекция „ЕС и международно сътрудничество“ към Министерството на културата. Председателите на центъра ще се сменят на ротационен принцип.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.275538219184976.64746.243849689020496&type=1

Вашият коментар