„ЖИВА КУЛИНАРНА ТРАДИЦИЯ“

 

300 уникални български рецепти събраха млади шеф-готвачи. Бъдещи звезди в кухнята от 6 града ще съживят традициите в родната кулинария

300 уникални български рецепти събраха бъдещи шеф-готвачи, за да участват в националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. В рамките на един месец – от 27 януари до 29 февруари 2012 г., те ще представят избрани от тях 10 от 50 рецепти от 6 различни региона на България, за да покажат богатството и красотата на националната ни кухня и да съхранят и продължат традициите на кулинарията на страната ни.

Демонстрациите, в които младежите ще развихрят въображението и таланта си пред очите на подбрано жури, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който вече втора година стимулира развитието на бъдещите таланти в кухнята.

6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, които участниците в надпреварата ще трябва да приготвят, и това са: Поморие, Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев.

В журито, което ще гледа под лупа как са се справили те, е и шеф Пеньо Иванов – признат майстор в кухнята, и организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие. Творчеството и професионализма на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици.

 

Календарът включва следната програма:

1. Град Поморие, 27-ми Януари 2012 г.         2. Град Сопот, 10-ти Февруари 2012 г.

3. Град Видин, 15-ти Февруари 2012 г.            4. Град Враца, 17-ти Февруари 2012 г.

5. Град Сливен, 24-ти Февруари 2012 г.         6. Град Гоце Делчев, 29-ти Февруари 2012 г.

 

 

 

ПОМОРИЕ

МОРСКИ СТАРТ ЗА „ЖИВА КУЛИНАРНА ТРАДИЦИЯ“

Учениците от гимназията по туризъм в града демонстрираха пред отбрана публика уменията си в кухнята

 

Красивият български град Поморие даде в петък, 27 Януари, старта на Националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. Бъдещите шеф готвачи от морското градче бяха първите участници в инициативата, които демонстрираха пред целия град на какво са способни в кухнята.

Събитието се проведе в местния хотел „Атриум“, където младежите, под вещото ръководство на класния си ръководител Живка Вълканова, приготвиха отбрани вкусотии по традиционни регионални рецепти. Учениците, които показаха таланта си, бяха Диана Мавродиева, Ивелина Стамболиева, Христо Кръстев, Красимира Николова и Щилияна Асенова.

10 бяха ястията, избрани от бъдещите кулинари за представянето им в програмата –

баница с коприва, гергьовденска салата, дроб сарма с лапад и булгур, кюфтета от фасул и картофи, лютика от сушени пиперки с картофи, мързелив тутманик, печен кромид със сушени червени пиперки, пълнена пуйка, салата от чирози и супа от нахут.

Сред гостите на събитието бяха кмета на Поморие Иван Алексиев, Диана Апостолова, зам.-кмет по образованието, Елена Мурджева, омбудсман на община Поморие, бившият директор на Професионалната гимназия в града г-н Годжуков и настоящият Гильов, както и много представители на местния бизнес и жители на града.

Поморие е и мястото, където вече 2 години през септември се провежда кулинарният фестивал „Пъстра трапеза“.

Демонстрациите, в които младежите показаха как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Поморие е ред на Сопот, Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Творчеството и професионализмът на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите съученици

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150627669009343.443154.307361649342&type=3

 

СОПОТ

Кулинари и майстори-занаятчии показаха умения в града на дядо Вазов
Младите готвачи от гимназията по туризъм възродиха на живо традициите в местната кухня

В истински празник на традициите в българската национална кухня се превърна гостуването на програмата „Жива кулинарна традиция” в родния град на Иван Вазов – Сопот. Балканското градче бе второто, което прие инициативата, целяща да насърчи младите хора да опознаят и възродят запазените от векове обичаи в приготвянето на ястия у нас.

Участниците от гимназията по туризъм „Ген. Владимир Заимов” в града и техните класни ръководители прекараха няколко часа в кухнята на училищния ресторант „Бон Апети”, където под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, демонстрираха на живо приготвянето на подбрани от тях уникални и характерни за региона рецепти.

Десетките гости на празника, сред които бяха кметът на община Сопот Веселин Личев, местни ресторантьори, деца от Дневния център за деца с увреждания, председателя на Клуба на инвалидите – Иванка Врачева, председателя на Клуба на пенсионера Сопот – Лиляна Йотова, общински съветници, директори на местни детски градини, представители на Център за работа с деца и Център за обществена подкрепа, членове на Заятчийския еснаф Сопот и много други, опитаха от вкусните гозби на младежите.

Специално за програмата Мария Пейчева, Миглена Андреева, Мартина Бозукова, Костадин Цанков, Деяна Димитрова и Марина Маринова, Александрина Димитрова, Десислава Василева и Диана Мазакова, приготвиха специалитетите „Сирене в гювече”, „Коледна тавичка”, „Каша от чушки (сиврия) от туршия”, „Суван кюфте”, „Биди по свеженски”, „Задушена скара по сопотски”, „Яйца с картофи”, „Задушени гъби по овчарски”, „Апетитка „ Чернозем” и „Яхния със задушени сини сливи”.

„Много съм доволен от начина, по който се развива програмата и тази година, и съм убеден, че тя е една прекрасна възможност да представим на живо българските традиции, които са живи”, сподели шеф Иванов, който е сред главните организатори на инициативата.

Сред гостите на празника бяха и майсторите-занаятчии от местното еснафско сдружение „Сопотски еснафъ”, които демонстрираха на живо традиционни техники и изпълнението им.
Кукерите – ученици от 9-ти и 10-ти клас и танцова фолклорна формация „Копсис” към Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов” пък показаха ритуала „Трифон Зарезан”.

Демонстрациите, в които младежите показват как се приготвят уникални за региона български рецепти, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.
Общо 6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, и след Сопот идват Видин, Враца, Сливен и Гоце Делчев. Общият брой на събраните рецепти е 300, като от тях от всеки регион бяха избрани 50, а след това – по 10.

Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150661873184343.446946.307361649342&type=3

 

ВИДИН

КУЛИНАРНИТЕ ТРАДИЦИИ НА ВИДИНСКО ОЖИВЯХА В РЪЦЕТЕ НА МЛАДИ ШЕФ-ГОТВАЧИ

Торлашка баница, Северняшка яхния и Пълнен шаран изкушават гостите на празника

 

Някои от най-характерните за видинския регион ястия, приготвяни от нашите баби и до днес, оживяха пред очите на десетките гости на поредното гостуване на програмата „Жива кулинарна традиция” – този път във Видин.

В ролята на шеф-готвачи в кухнята на хотел „Нептун” влязоха учениците от Професионалната гимназия „Д-р Асен Златаров” в града, които сами подбраха десетте рецепти, с които да изненадат гостите и журито на празника.

Демонстрациите са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Учениците от крайдунавския град са третите участници в Националната младежка програма, които след Поморие и Сопот съчетаха участието си в програмата с патронния празник на училището. Вероника Никифорова и Цветомира Петрова от 11е клас, Александра Александрова и Виктория Цветкова от 10б клас заедно с приятели, приготвиха под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов ястията „Торлашка баница”, „Пилешка саламура от влашко”, „Коледни сарми”, „Пълнени сушени пиперки със зрял боб”, „Малай”, „Северняшка яхния”, „Влашки сарми”, „Пълнен шаран”, „Пълнени тиквички със сирене и царевица”, „Сладкиш с ябълки и круши”.

В тържествената изложба-дегустация сред гостите се откроиха директорът на гимназията Мариета Георгиева и заместник-областния управител Елка Георгиева, фирми партньори на училището: ЕЛБИ – клон Видин, Манолов” ООД, Радес ЕООД, ЕТ „Ивил – Иван Кръстев”, „Новоселска гъмза” АД, Българска лозарска компания ЕООД, Видин. По време на мероприятието беше представена и фотоизложбата „Видин – древен и млад”, дело на учителя Рачо Миланов.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150676228129343.448397.307361649342&type=3

 

ВРАЦА

Рибни и пилешки специалитети от Врачанския край показаха ученици

Демонстрациите бяха част от програмата „Жива кулинарна традиция”

 

Рибни и пилешки ястия, характерни за Врачанския регион, сготвиха учениците от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство в град Враца. Младежите бяха поредните участници в гостуванията на проекта „Жива кулинарна традиция” в различни региони на България, с цел да опознае кулинарните обичаи на нашия народ. Демонстрациите са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Учениците, бъдещи шеф-готвачи, сами подбраха десетте рецепти, които да представят пред гостите на празника. Това са ястия, които не се срещат или се срещат рядко в другите региони, или пък представят различни етнически групи. Под вещото ръководство на шеф Пеньо Иванов, организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”, учениците от десети клас Тихомир Атанасов, Камелия Дакова, Ивона Стойнова, Паолина Данкова и Кристиян Николаев Банов приготвиха „Сирене по Врачански”, „Пиле – влашка саламура”, „Никулденски шаран по Оряховски”, „Лучник с пиле”, „Пържоли по Врачански”, „Налагана баница”, „Згориградски гювеч”, „Пиле лютика”, „Лесурски пълнени домати” и „Комбус”.

Сред гостите на празника бяха кметът на община Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът на Община Враца Красимир Богданов, областния управител Пепа Владимирова, зам.-областния управител Цветелина Теофилова, началникът на РИО Враца Галина Евденова, директорът на гимназията Румяна Петрова, управителят на сдружение с нестопанска цел „Дом на науката и техниката” инж.Светлин Вутов, директорът на Центъра за работа с деца Петранка Гушанска, директорът на Общински младежки дом Ваня Иванова, Оксана Темнишка – председател на Клуб соотечественников „Веслец“, общински съветници, директори на професионалните гимназии и училища от Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Мездра, Мизия, Бутан, Борован, Криводол, Краводер, местни ресторантьори, членове на училищното настоятелство, родители. Празникът бе освежен и с участието на майстора на карвинга Веселка Тодорова, згориградските баби с тяхното кулинарно и певческо изкуство, танцьорите на Геновева Спасова от Центъра за работа с деца и певците на народни песни от Общински младежки дом. Участваха и фирми от Враца, партньори на Професионалната гимназия по туризъм.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150683037884343.449107.307361649342&type=3

 

СЛИВЕН

Кулинарни вкусотии от сливенския край приготвиха бъдещи шеф готвачи

Младите готвачи от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Академик Неделчо Неделчев” в град Сливен се представиха на изключително високо ниво в участието си в проекта „Жива кулинарна традиция“. Градът на Сините камъни бе петият поред, който участва в програмата „ „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7 – проект, който върви вече втора година.

Бъдещите майстори-кулинари бяха подбрали 10 ястия по оригинални рецепти, характерни за Сливенско, а уменията им в приготвянето на традиционните за региона вкусотии бяха оценени от гостите на празника, сред които кметът на града, много бизнесмени и граждани, и, разбира се, организатора шеф Пеньо Иванов, който прави кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”.

Зелен фасул по черкешлийски, Зрял фасул с ориз по сливенски, Кавърма по сливенски, Кишалитки, Курбан, Печени дюли, Пилешка кавърма по Сливенски, Сарми със кълцано месо и праз, Сватбарска манджа и Тиквеник по боалийски, бяха подредени в сградата на гимназията, за да могат всички гости да опитат от тях.

За доброто настроение на гостите на празника се погрижиха Фолклорен танцов състав при ПГХТ „Академик Неделчо Неделчев” – Сливен и Радостина Лазарова и Станимир Георгиев.

Последният град от шестте, в който ще гостува „Жива кулинарна традиция“, е Гоце Делчев на 29-ти февруари. След края на проекта, по 10рецепти от всеки регион ще бъдат публикувани в книга, за да останат за поколенията уникалните кулинарни традиции на България.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150698593954343.451559.307361649342&type=3

 

ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ПИРИНСКАТА КУЛИНАРНА МАГИЯ ЗАВЪРШИ ПРОЕКТА „МЛАДЕЖТА В ДЕЙСТВИЕ”

Гозбите, приготвени от учениците от Гоце Делчев, събраха елита на града на демонстрацията

 

Вкусните и носещи интересни традиционни имена ястия от пиринския край сложиха вълнуващ финал на тазгодишното издание на проекта „Жива кулинарна традиция”. Красивият планински град Гоце Делчев бе последният, който бе избран за програмата „Младежта в действие” за 2012 – инициатива, целяща да покаже на живо кулинарните традиции на България. След края на проекта за тази година по 10 рецепти от всички шест града, които участваха в демонстрациите, ще бъдат издадени в специална кулинарна книга.

В проекта, организиран съвместно от Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ – А.Р.И.З.-7, бяха включени 6 града от различни области, които да представят разнообразието от вкусове, аромати и техники в кухнята, използвани от нашите баби, и днес претворени от ръцете на младежите от професионалните гимназии по туризъм.

Десетки гости и бизнесмени от Гоце Делчев се събраха в сряда, 29-ти Февруари, в ресторант „Орбел” в града, за да опитат ястията, приготвени от тях под ръководството на шеф Пеньо Иванов, организатор на националния фестивал „Пъстра трапеза”. Девет ученици от гимназията по туризъм – Аврам Шабанов, Стефка Джамбазова, Йордан Мълчанков, Елена Пелтекова, Николай Джунов, Елеонора Таушанова, Вера Далова, Амиде Узун и Силвия Видева, приготвиха типичните за гоцеделчевския край Суловер, Шупла, Родопски клин, Мафиши, Хъртави уши – халва, Библа, Булгур за сватба, Осменка с терноник и чакани, Суелуварки и Чомлек.

Няколко от гостите също представиха рецепти, които са научили от своите баби, и това бяха Сирма Божкилова, Николина Таушанова, Блага Бакалчева и Атидже Гадирова.

Сред гостите и партньори на събитието бяха Огнян Язиков, собственик на ресторант „Орбел” и любезен домакин на събитието, ЕТ „Мълчанкови” – производител на хлебни и сладкарски изделия, ЕТ „Ани Букурещлиева”, Валери Маламов, собственик на хотел-ресторант „Маламовата къща”, директорите на 1-во основно ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, 2-ро ОУ – Гоце Делчев, НПГ „Димитър Талев”, ОУ с. Баничан, ДДЛРГ „Иван Кюлев”, клуб „Аз, фотографът” от 1-во ОУ, Спаска Паскова, директор на музея в гр. Гоце Делчев, Росица Джамбазова – „Бизнес инкубатор”, представители на в. „Струма”, в. „Нова места”, в. „Хроника”, в. „Градът”, ТВ „Запад”, ТВ „Око”, и много други.

От името на гимназията по туризъм шеф Иванов получи подарък – чан, символ на пиринския край.

За доброто настроение на гостите се погрижиха фолклорните изпълнители от самодейна група, с. Баничан.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150710227124343.453322.307361649342&type=3

Вашият коментар