2

Автентичен хайдушки силях, с какъвто са се запасвали нашите хайдути и народни закрилници, скитащи из Балкана, ще могат да видят посетителите на щанда на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 /А.Р.И.З.-7/, по време на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2014, която ще бъде открита на 13 февруари.

Най-големият форум в тази сфера, който се провежда за 31-ви пореден път, събира на едно място представители на туризма, общини и организации от страната и чужбина и се провежда под патронажа на Министерството на икономиката и енергетиката.

В четвъртото си поред участие А.Р.И.З.-7 отново ще поведе гостите на едно вълнуващо пътешествие в тайните на българските традиции и занаяти, за да им припомни, че трябва да съхраним, развием и предадем на идните поколения това, което сме наследили от нашите предшественици. А.Р.И.З.-7, чиито председател е топкулинарят шеф Пеньо Иванов, е организатор на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”, Годишните награди „Пазител на традициите”, националния конкурс за детски рисунки „Рецептите на баба” и много други.

Благодарение на майстор-кожаря Мариета Недкова, Пазител на традициите”2011, посетителите на щанда на асоциацията ще видят и оригинална овчарска вулия /торба за гайда/, както и ръчно изработена кожена кутия за Библия.

Освен тези атракции, А.Р.И.З.-7 по традиция ще събере майстори на различни занаяти, които ще покажат своите умения и талант. Сопотският майстор-резбар и гравьор Евгени Димов, носител на приза „Пазител на традициите”2013 в категория „Занаяти”,  ще покаже ръчно гравирани и инкростирани приклад и ложа за пушка. Наскоро майстор Евгени Димов украси ловни оръжия, предназначени за краля на Йордания.

Ювелирът Камен Пантелеев, също кавалер на „Пазител на традициите”2012, ще се представи с чаши, копие на античен съд и съвременни бижута от сребро. Негови  бижута и брошки са вип подаръзи от нашето правителство за г-жа Путина, Принцесата на Япония и г-жа  Клинтън.

Никола Пингелов – майстор –дърводелец от сдружение „Сопотски еснафъ” ще представи ръчни устройства за първична обработка на вълна – чепкало, дарак, чекрък и въртележки за навиване на прежда.

Гостите на изложението, ще могат да видят и традиционни вълнени мартеници, както и как се работи на чепкало и чекрък, благодарение на Емилия Начева.

За тези, които искат да се запознаят отблизо с различните традиции, е поканата за поредната среща в Клуб А.Р.И.З.-7 и приятели. Тя ще се проведе в четвъртък, 13 януари, от 18:30 часа, на познатия адрес: София, ул. „Кирил и Методий”78. Този път срещата е с Вокално-инструментална група „Гергьовден“. Тя е създадена преди 8 години, неин ръководител е Христина Начева – Петрова, която е завършила Музикалната академия в Пловдив. „Гергьовден” е единственият струнен оркестър в София, изграден изцяло от тамбури. Този характерен звук позволява интерпретирането на песни и музикални произведения от различни области, като най-много „лежат“ на оркестъра македонските, северняшките, тракийските, шопските. Оркестърът работи със солистите Златка Монева и Георги Терзиев, както и с женски квартет. Носител е на лауреатски звания и първи места от повечето наши фестивали, последните от които в Рибарица и Казичене. Последните фестивали, на които е участвал оркестърът, са в Турция, Румъния, Черна гора, където е завоювал грамоти за отлично представяне.

Вашият коментар