DSC_1975А.Р.И.З.-7 подари на именития ни творец ръчно изработена кожена папка

„Искам да направя крачка напред. И тя е крачка към вас”. С тези думи един от най-именитите български художници – проф. Греди Асса, откри юбилейната си изложба „През пустинята”.
Експозицията, която може да се види до 25 май в Софийската градска художествена галерия, е посветена на 60-годишнината на твореца, която той отбеляза през м. януари тази година.
Изложбата, която се откри тази вечер, 29 април, включва 49 голямоформатни платна, рисувани между 2010 и 2014 г. специално за пространствата на галерията. Между тях има портрети, „рисунки, в които той жонглира с опорните точки на човешката фигура, но повечето са картини, бликнали от видения, спомени за преживени мигове, асоциации към места или събития.
„Пустинята е едно скрито дихание, едно място с безброй опасности, но и с безмерна естетика, захранваща ме като художник, като откривател на неочаквана красота… „, каза Греди Асса на откриването на изложбата. Той отправи искрена благодарност към публиката и хората, които са били до него през годините, в които е подготвял изложбата – неговото семейство. „Най-важното нещо в живописта е средата. Защото живота дипломира нещата”, каза именитият ни творец.
Сред официалните гости на събитието бяха кметът на гр. София Йорданка Фандъкова и президентът Росен Плевнелиев.
„Благодаря на Греди Асса за всичко, което той прави. И му пожелавам още много години да създава изкуство и да ни радва”, каза Фандъкова.
Проф. Георги Каприев, който откри експозицията, започна с двете най-важни според него думи „Браво” и „Благодаря”.
Един от най-оригиналните комплименти за значимия си принос към българската култура проф. Асса получи от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 и лично от нейния председател шеф Пеньо Иванов. Това бе ръчно изработена кожена папка, дело на майстор Мариета Недкова, носител на приза „Пазител на традициите”. С нея А.Р.И.З.-7 благодари на проф. Асса за подкрепата му в шестия Национален конкурс за детски рисунки „Рецептите на баба”, където той бе част от журито.
„През пустинята” на Греди Асса може да се види в Софийската градска художествена галерия до 25 май 2014 г.

Снимки: FB

Видео: youtube

Вашият коментар