DSC_4362В прекрасния слънчев ден на 18-ти май и със стотици гости в София стартира шестият сезон на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град”. Първото за 2014  г. издание на единствения пътуващ кулинарен форум у нас се състоя в столицата, където фестивалът гостува на ПП ГЕРБ „Красно село”.

С много настроение и усмивки „Пъстра трапеза” разпъна шарена софра в парка зад Дома на културата в Красно село, за да събере на едно място разнообразните традиции в българската кухня, майсторството на занаятчиите и магичния български фолклор.

Празникът се организира вече шест поредни години от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 и шеф Пеньо Иванов – майсторът на традиционните български гозби, който е събрал над 4000 оригинални рецепти от всички краища на България.

Естествено, както се полага на кулинарен фестивал, ароматът на гозбите, направени по вековни рецепти, завладя парка още от ранната сутрин. Участници в кулинарната изложба от София, Черньово, Лом, разпънаха софри и подредиха на тях погачи, баници, катми и руги специалитети от кухнята на баба. Повече от час журито оглеждаше и опитваше вкусотиите, и наистина бе затруднено в избора си на най-добрите и ефектни от тях.

DSC_4290 Големите победители в първото за 2014 година издание на „Пъстра трапеза” се оказаха участниците от Черньово, които взеха общо осем награди – четири големи, и четири поощрителни. Специалните награди за гостите от китното софийско селце бяха за „Визия” – за ястието „Дебела теглена баница” на кметския наместник Маргарита Каймакчийска, „Оригинална рецепта” – „Пълнени чушки”, приготвени от Цветанка Геринска, „Десерт” – за баклавата на Елена Славчева, и приза за „Етновизия на щанд”.

Иван Янкулов от танцов състав „Ломски ритми” изненада журито, като показа умения не само на сцената, но и в кухнята, и заслужено взе наградата за „Вкус” с домашно приготвения си хайвер. Най-добре с приготвянето на ястие по автентична рецепта според журито се справи Мария Стоева от младежко сдружение Българска история традиции изкуство и етнология – Б.И.Т.И.Е.

Освен специалните, журито присъди и пет поощрителни награди: за питка „Пролет” на Цветанка Геринска от „Черньовче”, „Кисела ломска супа” – Цветелина Илиева – „Ломски ритми”, „Точена баница със сирене” – Мартина Ганчева от „Черньовче”, Бисквитено руло – Маргарита Каймакчийска и „Сочен сладкиш” на Пенка Георгиава от с. Черньово.

Голямата атракция на празника обаче беше „Тавичката на шефа”. Традиционната кавърма с пилешко, зеленчуци и гъби бе сготвена от шеф Иванов на огън, разпален на открито, а приготвянето й отне няколко часа. След това всички гости на фестивала опитаха от гозбата, направена по традиция с много любов и … с помощта на двуметрови бъркалки и почти еднометрови черпаци. Ароматното ястие, приготвено от Готвача на народа, се услади на всички гости, а часове след края на фестивала хората се редяха на опашка, за да го опитат.

Шопски ритми, стари градски песни, поп изпълнения и хора от северния край на България вдигнаха на крака десетките гости. Фолклорната програма бе открита от Ансамбъл „Хоро”, които разлюляха парка с ударните ритми на традиционната копаница. Изключително емоционални и изпълнени с енергия бяха изпълненията на Танцов състав „Черньовче” при народно читалище „Пробуда -1902”, с.Черньово. Представителите на малкото софийско селце, което през 2013 г. бе номинирано за Селище-пазител на традициите в Годишните награди „Пазител на традициите”, увлякоха в ритъма на танца и гостите на празника.

18-годишната абитуриентка от Националното музикално училище „Любомир Пипков” Мария Георга накара публиката да затаи дъх със завладяващите си изпълнения на автентичен фолклор. Сред изненадите бе и дуетът й с Даниела Цветанова, Мисис Баба 2011, която демонстрира освен прекрасна визия, и чудесни певчески умения. Двете изпълниха песните си под акомпанимента на талантливите музиканти от Тамбуринен състав „Гергьовден”. Сред участниците бяха и Състав за изворен фолклор „Ломски ритми”, които изпълниха автентични български северняшки хора и със сърцатите си изпълнения увлякоха и публиката, и другите участници в танците.

Една от атракциите за публиката бяха вокалните състави от София „Виолетка”, „Настроение” и „Хавайски звуци” от Народно читалище „Христо Смирненски 1945”, които изненадаха гостите на празника с изпълнения на стари градски и фолклорни песни. В празничната програма се включи и младежкият състав на ансамбъл „Боготица” с ръководител Цветанка Арсова.

Освен традиционните български ритми, в програмата не липсваха и други жанрови изпълнения – като това на джаз певицата Евелина Петрова, и на младия поп изпълнител Даниел Деянов.

Още една дама, чиято професия е свързана с традиционните занаяти  -Мария Стоева, извиси глас на празника. Мария, която е член на младежката организация Б.И.Т.И.Е., е художничката, която миналото лято изрисува кръстовището на Орлов мост с лика на Мадарския конник.

Емоционални и оспорвани бяха и традиционните надяждания с приготвения с много любов боб на шеф Иванов и баница, предоставена от партньорите на фестивала от фирма „Елиаз”.

Организаторите благодарят на всички, които участваха в събитието, партньорите от „Жу”, „Елиаз”, „Абрис дизайн център”, и медийните партньори от сп. „Меню” и „Кулинарен журнал”, както и „Хайлайф”.

На 29-ти май, Спасовден, Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” гостува с представяне на занаяти и жури на кулинарна изложба на празника на столичния район „Лозенец”.

Следете всичко, свързано с Националния кулинарен фестивал и календара на гостуванията през 2014 г. на www.culinaryfestival-bg.com, както и във Фейсбук: https://www.facebook.com/pustratrapezapage, https://www.facebook.com/events/1491974097684936/

Вашият коментар