А.Р.И.З.-7 инициира обявяването на Ден на лютата чушка, който да се чества ежегодно в последната събота на месец септември.

Идеята е породена от широката употребата на лютите чушки в традиционната ни кухня и присъствието и във фолклора ни.

Вярваме, че с един такъв празник ще се популяризират полезните действия на лютите чушки, които много хора не познават. Присъствието на зеленчука в ежедневието ни може да окаже благотворно влияние върху здравето на българина по естествен път и в унисон с традициите ни. 

tgОтглеждането на люти чушки е широко разпространено в България и те вече се е превърнала в част от културата ни. Тази специфика от националната ни кухня може много успешно да ни помогне да се идентифицираме в глобализиращия се свят и да подчертаем по още един начин различността ни.

Следващия вторник, 23.09, ще стартира първият по рода си Конкурс за рецепти с люти чушки, с което официално ще се сложи началото на честванията на Деня на лютата чушка в България.

Конкурсът ще тече до 23.10 и всеки желаещ може да се включи, като изпрати своята рецепта в една от категориите – Супа, Основно ястие и Разядка.

Първият етап от конкурса ще е на страницата Празник на лютата чушка – България във Фейсбук, където ще можете да гласувате за фаворитите си. Целта е във всяка категория да има по 10-ма финалисти, от които жури от 21 членове ще отличи победителите. Награждаването ще е по време на церемонията по раздаването на наградите „Пазител на традициите“ на  14.11. 2014 г..

Вашият коментар