3В петък, на 14 ноември, на официална церемония в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия раздадохме петите годишни награди  „Пазител на традициите“, традиция, която Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите -7 (А.Р.И.З. – 7) започна през 2009 година.

Всички гости на юбилея бяха топло посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и имаха възможност да се насладят както на прекрасни фотографии от фотоконкурса „Пазител на традициите“, така и на изложба на занаятчии и приложници. Нещо повече, всеки можеше да се докосне и отнесе вкъщи красивите ръчно изработени предмети от занаятчиите от „Клуб приятели на българската шевица, гоблена и други приложни изкуства“, с председател  Радка Вацева,  плетивата на децата от Сливница и тяхната ръководителка Елена Крумова, дърворезбите на Иво Пенев, ръчно правените цветя от плат на Стефка  Стойчева, фирма „Мариолетка” с техните ръчно изработени сапунчета. В церемонията „Пазител на традициите“ 2014 взеха участие и приятелите от „Бг- мъдрост”, които усмихваха гостите с техните късмети-пословици. Гост беше и Веселина Недкова, председател на Б.И.Т.И.Е.

Водещи на събитието бяха народната певица и водеща на „Музикална шарения“ по програма „Хоризонт“ на БНР Ева Валентинова и актьорът Божидар Попчев. Те, заедно с участниците в празничния концерт-спектакъл се погрижиха за доброто настроение и атмосферата в залата. Гостите на събитието се насладиха на уникалния глас на великата българска певица Валя Балканска, която заедно с гайдарят Петър Янев изпълниха 2 от любимите ни народни песни. Кукерската група „Дионисиев звън“ от Сопот, които посрещнаха гостите и изпълниха възстановка на ритуала „Бръснене на младоженеца“, което е част от традиционен български сватбения ритуал. Те спечелиха симпатиите на гостите освен с атрактивното си изпълнение, така и с най-малкия кукер в групата, който беше само на 2 години и половина, но с охота носеше костюма си. За радост на публиката сред участниците в празничната програма бяха още ансамбъл „Хемус“, народен хор „Илинден“, инструментален състав „Гергьовден“, фолклорна формация „Чемерика“, певците Петър Георгиев и Мария Георга, „Гайдарски състав ‘Кайнак“ – гайдарите Атанас Пеев, Костадин Герджиков и Янко Марангозов и ансамбъл Черньовче, с. Черньово.

Във всяка от седемте категории на конкурса – Занаяти, Фолклор, Изобразително изкуство, Кулинария, Селище, Личност и Организация – бяха връчени по две награди: наградата на публиката, която се определи от онлайн гласуването, приключило на 2 ноември и официалната награда на журито.

А.Р.И.З. – 7 връчи и специална награда за „Медия-пазител на традициите“, която беше извън конкурсните категории. Тя бешемедиаспециално за БНТ2  за тяхната неоценима помощ и бе връчена лично от председателя на Асоциацията г-н Пеньо Иванов на г-жа Екатерина Генова, директор на Дирекция „БНТ Свят и региони“.

Публиката отсъди награди да получат:

„Традиционни занаяти“ млади – Калина Атанасова

„Традиционни занаяти“ големи – Иван Чешмеджиев

„Кулинария млади“ – Кристиян Банов

„Кулинария“ големи – Дешка Кротева

„Изобразително изкуство“ –млади – Божидар Чантарски

„Изобразително изкуство“ – големи – Илинка Черганова

„Организация“ – Централен кооперативен съюз

„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев

„Фолклор“ – големи – Христина Лютова

„Селище“ – Перник

„Личност“ – Йордан Детев

А журито избра да връчи почетните статуетки на:

„Традиционни занаяти“ млади – Дарина Апостолова

„Традиционни занаяти“ големи – Елена Драмова

„Кулинария“ – млади –  Екатерина Трънчева

„Кулинария“ големи – Дешка Кротева

„Изобразително изкуство“ – млади – Божидар Чантарски

„Изобразително изкуство“ – големи – Ставри Калинов

„Организация“ –  Централен кооперативен съюз

„Фолклор“ – млади – Петър Георгиев

„Фолклор“ – големи – Христина Лютова

„Селище“ – Велико Търново

„Личност“ – Йордан Детев

Награден беше и победителят във фотоконкурса „Пазител на традициите“ и това тази година беше Христо Янъков, който получи като подарък фотоапарат, осигурен от „Ивитал Консулт“.

Специални партньори на събитието бяха изворна вода „Балдаран“, БНТ2, които представиха кампанията си „Купувам българското“, винарска изба „Логодаж“. Подкрепа оказаха още фирмите „Жу”, „Елиаз”, „Контакт Симон”, „Абриз дизайн” и госпожа Славка Каравелова. За медийното отразяване на събитието помогнаха изключително БНР с програмите „Радио София“, „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Радио България“, на интернет радио „БИНАР“, „Хайлайф”, БИК БГ, Телевизия „Алфа” и Травъл ТВ, Любословие.БГ, БГНЕС, България без граници, Димитрина Божилова, Дарина Арнаудова, Гергана Манчева, Ева Валентинова.

На победителите – честито за наградите! Пожелаваме им още много творчески ентусиазъм, вдъхновение и успехи, защото благодарение на тяхната работа традициите имат бъдеще!

Скоро очаквайте старта на новата кампания „Пазител на традициите“ 2015, когато отново ще можете да номинирате хората, които според Вас заслужават статуетката, а дотогава…помнете, че Всеки българин е пазител на традициите!  

 

Вашият коментар