През 2015 г. предстои конкурсът да се проведе за седма поредна година.

Той е инициатива на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7,

съвместно с Националния дворец на децата.Winner_2014

Целта на инициативата, която стартира през 2009 година, е да предизвика интереса и вниманието на децата към традиционните ценности на българина – фолклор, традиции, кулинария и е част от календара за извънучебни дейности на МОН.

През 2009 година своите рисунки изпратиха 1500 деца, през 2010 година – 650. Праз 2011 година над 850 деца от цялата страна. За 2011 година участие взеха деца от всички области на България с изключение на Кърджали. За 2012 година пристигнаха рисунки на деца от 26 области на цялата страна, както и българчета от 8 страни от чужбина. През 2013 г. участие взеха 1102 деца от 27 области на страната без участници от област Шумен. През 2014 г. в него се включиха деца от 26 области – както индивидуални участници, така и участници от 117 институции – училища, школи, детски градини и т.н.

Календарът на проявата стартира през месец януари и приключва през март всяка година. Започва с анонсиране и покана за участие за към различни училища, читалища и центрове за работа с деца. Следва фиксиран период за изготвяне на рисунките, изпращане и събиране на творбите, а после специално избрано жури избира най-добрите. Избраните рисунки стават част от Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“, като пътуваща национална изложба.

Медийни партньори на инициативата досега са били БНТ, БНР, БТА, тя е отразявана в много национални вестници и регионални издания, както и в интернет. Популяризира се активно и във Фейсбук, където има собствена страница.

https://www.facebook.com/receptitenabababg?fref=ts

 

Регламент на конкурса

Няма ограничение на броя на рисунките и произведенията, които може да изпраща всеки участник

Рисунки с размер – 35 х 50 см – без паспарту.

Няма ограничения в техниките за рисуване и използваните материали, като журито няма да взима предвид рисунки с апликации.

 

Всяка творба да съдържа следната информация: трите имена на автора, възраст, детска градина, училище или извънкласно звено, учител или ръководител, ако рисунките се изпращат от преподавател, домашен адрес на участника (точен адрес за комуникация), електронна поща и телефонен номер за връзка, опис на изпратените творби.

 

Групи от деца в следните възрастови групи

а) деца до 7 години

б) деца от 8 до 10 години

в) деца от 11 до 14 години

 

Начало на конкурса: 21 януари 2015 г.

Рисунките изпращайте на адреса на Национален дворец на децата.

Адрес: София 1309, бул. Александър Стамболийски 191

Краен срок за изпращане – 30 март 2015 г. 

Награждаване – 17 април в Нациолен дворец на децата 

Вашият коментар