Иван Нешев Длъгнев – майстор грънчар от Троян

Роден на 06.08.1940 г. в гр. Троян. Със занаята се занимава над 30 години.

Бил е преподавател в СХУПИ – Троян.

Изработва изделия с традиционни и съвременни форми и украса.

с. Калейца, обл. Ловешка област

GSM 0889722746

Христо Топчиев – майстор гайдар

Смолян, кв. Райково

Майстор – гайдар и гайдаджия. Изработва красиви чанти за гайди, като за украсата им използва старинни мотиви и нови авторски решения. Негови гайди има тук, в Родопите, из цяла България, в различни страни на Европа и в Америка. Докато са в ателието му, посетителите могат да се учат да свирят на пискун или да се опитат да надуят меха на гайдата.

Чантите му за гайди са оценени по художествените си достойнства също навсякъде. За една чанта отиват много маниста, изплитани за близо месец. Костените плочки се обработват предварително по специална технология, за да не се напукат при пирографирането. Мотивите върху тях са старинни знаци “против зло”.

Минчо Минчев, с. Могилица

Започнал “да прихваща занаята” от 10-годишен, като помагал на дядо си и баща си. Сега той от своя страна учи сина си и двама внука.

Прави заструзи, бъклици, бурета, бурилки, каци. Майстор е на дървени тавани – слънца.

Петър Лазаров

Или Петьо Гайдата – онзи майстор от етнографския комплекс, който всички помнят. Той от няколко години живее и работи в Златоград в Родопите. Инак е от Шабла, бил е гимнастик, по-късно се влюбва в дърворезбата, а след това – и в гайдите. Един от най-излъчващите и харизматични майстори на Стария Добрич.